ΚΛΑΔΟΣ
Πληκτρολογήστε τον κλάδο που σας ενδιαφέρει
TI / ΠΟΥ;
Πληκτρολογήστε την περιοχή που θέλετε

Πρώτες μέρες εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι η φυσική κατάληξη και ολοκλήρωση της ευτυχίας ενός ζευγαριού. Είναι η στιγμή εκείνη, που κατά την ανακοίνωση του γεγονότος, κύματα ευτυχίας πλημμυρίζουν το ζευγάρι και τον οικογενειακό περίγυρο αυτού.
Η εγκυμοσύνη είναι η ομορφότερη περίοδος για κάθε γυναίκα, ενώ είναι και η καλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που έχει. Είναι περίπου 9 μήνες, που δεν την αφήνει κανείς να κάνει το παραμικρό. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται σαν κάτι εύθραυστο. Γενικά είναι μια περίοδος, κατά την οποία η γυναίκα είναι η πριγκίπισσα και όλοι οι υπόλοιποι υπάρχουν για να την υπηρετούν.

Πώς όμως κάποια καταλαβαίνει την εγκυμοσύνη και ποια είναι τα σημάδια αυτά που την οδηγούν στο ασφαλές αυτό συμπέρασμα;

Οι πρώτες ημέρες εγκυμοσύνης, σαφώς και παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Ξεκινάει μια μεγάλη αλλαγή στον οργανισμό της γυναίκας, η οποία είναι απαραίτητη για να διαμορφώσει ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας του εμβρύου. Οι αλλαγές αυτές θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, ενώ ο οργανισμός θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του, 9 περίπου μήνες μετά και αμέσως μετά τον τοκετό.

Οι πρώτες ημέρες εγκυμοσύνης, έχουν ένα αίσθημα κόπωσης, το οποίο πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό και μεταφράζεται σαν κούραση, η οποία οφείλεται στο καθημερινό και έντονο ενδεχομένως, πρόγραμμα της εγκύου. Η όποια γυναίκα δεν μπορεί να το μεταφράσει διαφορετικά και το μυαλό της ακόμα δεν πηγαίνει στην εγκυμοσύνη. Αυτό το σενάριο ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, με τις διάφορες μεταπτώσεις στη διάθεση, οι οποίες είναι πολλές και έντονες.

Άλλο ένα σύμπτωμα των πρώτων μόλις ημερών της εγκυμοσύνης, είναι η αποστροφή για κάποιες οσμές που μέχρι πρότινος φαίνονταν γνώριμες και καθόλου αηδιαστικές. Πέρα από τις οσμές, ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες τροφές, οι οποίες ενώ ήταν της αρεσκείας της γυναίκας, τώρα προκαλούν μια ανεξήγητη αηδία. Και αυτό το σύμπτωμα, δεν μεταφράζεται σωστά, ενώ πολλές γυναίκες αποδίδουν την αλλαγή αυτή στις γευστικές προτιμήσεις, ως αλλαγή στη διάθεσή τους.

Τρίτο και σημαντικό σύμπτωμα, είναι αυτό των έντονων ζαλάδων και της τάσης για εμετό, που πολλές γυναίκες παρουσιάζουν. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα ερμηνευτεί ως κάποια ενδεχόμενη ίωση, η οποία μπορεί να έχει προσβάλλει τις ίδιες.

Τέλος το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα της ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, είναι η καθυστέρηση της εμμήνου ρύσης. Το σώμα πραγματοποιεί μέσα από τις λειτουργίες του την διακοπή αυτή, η οποία θα εμποδίσει την αποβολή του εμβρύου. Παράλληλα ορισμένες ορμόνες προστάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να δεχτεί αυτές τις αλλαγές και συγκεκριμένα το ξεγελούν, προκειμένου να μην αναγνωριστεί ως ξένο σώμα, η νέα ζωή που θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Οι γυναίκες που θα αντιληφθούν τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού, ο οποίος μέσα από εξετάσεις θα μπορεί να εκφέρει μια πολύ πιο ασφαλή γνώμη και να διαπιστώσει με απόλυτη ακρίβεια το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης.

Θα πρέπει επίσης να ακολουθούν το σώμα τους και να το οδηγούν σε αυτό που τους προστάζει. Γυναίκες που αισθάνονται κόπωση και υπνηλία, θα πρέπει να ξεκουράζονται, ενώ γυναίκες που θα αισθανθούν περισσότερο ευάλωτες και ευσυγκίνητες, θα πρέπει να μην καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. μια συζήτηση με το έτερον ήμισυ βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο γιατρός επίσης, είναι αυτός που θα πρέπει να τις ενημερώσει σχετικά με τις αλλαγές που θα βιώσουν και που ήδη έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται.

Οι πρώτες ημέρες εγκυμοσύνης, είναι πρωτόγνωρες και αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και έκπληξη. Κάποιες γυναίκες ανησυχούν και προβληματίζονται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και η καθεμιά ξεχωριστά, θα πρέπει να σκεφτεί πως όλα αυτά συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Σε 9 μήνες θα κρατούν στην αγκαλιά τους το παιδάκι τους και τότε όλα αυτά δεν θα έχουν σημασία και θα φαίνονται πολύ μακρινά.

 

Σιδέρης Γιώργος

κατασκευή ιστοσελίδων κατασκευη ιστοσελίδων